Önfejlesztő csoport

ÖNBIZALOM    KÖTŐDÉS   KOMMUNIKÁCIÓ    STRESSZKEZELÉS    SIKERÉLMÉNY    ASSZERTIVITÁS....

...HOGY MÉG JOBB GAZDI LEGYÉL!

4 alkalmas Önfejlesztő csoport terápiás kutyák aktív bevonásával🐾

Saját élményen alapuló 4 alkalmas interaktív tanfolyam a Csiga-Biga Alapítvány Élménykutyázás terápiáskutyákkala Do as I, Tréning az Állatokért és Emberekért Alapítvány valamint az Érzések Háza mentálhigiénés központ közös szervezésében.

Kiknek szól programunk

Várunk téged

 • ha érzed, hogy érdemes saját magadon "dolgozni", érzed, hogy önbizalmad, energiáid, fellépésed fejleszteni lehet még, hogy otthon saját kutyáddal még jobb legyen a kapcsolatod,
 • ha szeretnéd kipróbálni magad terápiás kutyákkal végzett munka közben,
 • ha nyitott vagy arra, hogy csoportos workshop-ok keretében dolgozz társaiddal
 • ha tervezed, hogy kutyát veszel magadhoz a jövőben és próbára szeretnéd tenni magad, fejlődni szeretnél,
 • ha kész vagy saját személyiségeddel, kompetenciáiddal foglalkozni, akár a már megszerzett tudásod szeretnéd bővíteni magadról.

Mi a célunk a csoporttal?

Közös célunk érzelmi folyamataid megértése

 • Érzed, hogy kutyád még kihívás elé állít, érzed hogy fejlődnöd kéne?
 • Érzed, hogy elakadásaid vannak és ezeknek nem feltétlenül a kutyád az oka?
 • Célunk, hogy megtanulj önbizalommal teli, türelmes, kiegyensúlyozott gazdivá válni
 • Célunk, hogy kimond mivel van gondod, mi aggaszt, mit érzel legbelül és Mi feloldjuk ezeket a gátakat benned

Mit nyújtunk

4 alkalmas tréning gyakorlott szakemberek valamint terápiás kutyák közreműködésével.

A kutyák a foglalkozásokon katalizáló szerepet játszanak, hidat képeznek közötted és társaid között. A feladatokat, tapasztalatokat átbeszéljük, véleményt cserélünk és összegzünk. Tanulunk egymástól is!

 • A trénerek által moderált módon dolgozik a csoport együtt a különböző feladatokban. A terápiás kutyák aktív vagy passzív módon vannak jelen a feladatokban. 
 • A program minden percében fizikai kapcsolatban vagy a kutyával. Dolgozol vele, irányítod őt . Néha pillantásokból érted majd mi történik, néha jelekből, néha energiákból, néha pedig nevetni fogsz saját ügyetlenségeden. 
 • Programunkat úgy állítottuk össze, hogy minden percét élménynek éld át, oldódjon az izgalmad, miközben játszva fejleszted Önmagad!

A tréning tematikája:

 • I. alkalom: KOMMUNIKÁCIÓ: I.1:non verbális, 1.2. verbális - 3x50 perc

Azt mondják, hogy a terápiás kutya és felvezetője a kommunikáció és a bizalom legmagasabb szintjét űzik. A nyelv, a beszéd, az artikuláció, a hangerő, a hanglejtés, a gyorsaságunk de még a beszédszünet és a testtartásunk, mimika, gesztusok is segít, hogy együttműködjünk. Ezeket a készségeket terápiás kutyákkal gyakorolni igazán építően hat önbizalmadra. 

 1. Életszerű szituációkban szembesülhetsz azzal, hogy mennyire vagy képes irányító szerepet betölteni, jól kommunikálni.
 2. A terápiás kutyákkal való feladatvégzés során az egyszerű irányítási és kommunikációs készségektől jutunk el a komplexebb feladatok kivitelezéséig. 
 3. A feladatok hatnak kommunikációs és irányítási képességeidre, de elő kell hívni magadban a türelem, a kedvesség, a bizalom izgalmas világát is.
 4. A foglalkozás végére önállóan, egyedül fogsz dolgozni összetett feladatban a kutyával. Mi garantáljuk a sikeredet, a mosolyt az arcodon és ezt a tudást otthon saját kutyáddal is kamatoztathatod.
 • II. alkalom: STRESSZ- ÉS KONFLIKTUSKEZELÉS, INTERAKCIÓK - 3x50 perc

A stressz kifejezést a hétköznapi nyelvben, sokszor, amikor eleve értékelést rendelünk hozzá, valójában pontatlanul használjuk. A stressz ugyanis önmagában nem feltétlenül jó vagy rossz, hanem a stresszre adott válaszreakciók fogják meghatározni pozitív vagy negatív jellegét meghatározni. Ha képesek vagyunk megbirkózni a stresszhelyzettel az gyarapodásunkat is szolgálhatja. Ha azonban a stressz frusztrációt, önbecsülés csökkenést, sikertelenséget szül bennünk, akkor mindenképpen distresszről, azaz rossz stresszről beszélünk.

Bár köztudott, hogy a kutyák és így a terápiás kutyák különösen is oldhatják az emberekben a feszültséget, akár puszta jelenlétükkel, mégis a kutyázás olykor stresszhelyzeteket is eredményezhet.

 1. Milyen konfliktus helyzetek jutnak eszedbe a kutyák és a kutyázás kapcsán? Van-e konfliktusod a saját kutyáddal?
 2. Hogyan tudjuk oldani ezekben a helyzetekben a bennünk lévő feszültséget? Hogyan tudunk jól kommunikálni? Milyen eszközeink lehetnek a stressz csökkentésére? Mit tanulhatunk ezekben a helyzetekben a kutyáktól?
 3. Ezekre a kérdésekre fogjuk keresni saját válaszainkat a foglalkozás során, különböző technikákat felhasználva, amit mind-mind a kutyákkal való közös munka kapcsán tehetünk leginkább magunkévá.
 • III. alkalom: ÖNBIZALOM, KOMFORTZÓNA - 3x50 perc 

Önbizalmunk nem jelent mást, mint annak a mértékét, hogy mennyire vagyunk képesek megbízni saját ítéleteinkben, képességeinkben, helyzetek feletti kontrollunkkal... Nem születünk sem határtalan önbizalommal, sem önbizalomhiánnyal, azt életünk során átélt élményeink gyarapítják, vagy kisebbítik. Ráadásul különböző szerepeinkben sem egységesen oszlik meg önbizalmunk mértéke. Van olyan szerepünk, ahol önértékelésünk szárnyalhat, máshol pedig súlyos önbizalomhiányban szenvedhetünk, és komplett csődtömegnek tarthatjuk magunkat.

 1. Magabiztosnak érzed magad a kutyáddal megélt helyzetekben (pl. tanítás, séta, más kutyákkal való játék, stb.)?

 2. Mit gondolsz, mi az, ami segíti önbizalmad épülését, ha a kutyáddal való kapcsolatodra gondolsz?

 3. Mit vált ki belőled, amikor kutyád nem működik együtt veled? Milyen gondolatok futnak át az agyadon, mit érzel, és végül hogyan reagálsz?

 • Ahhoz, hogy egészséges, bensőséges kapcsolatot tudj kialakítani kutyáddal, szükséged van gazdi szerepedben bizonyos fokú önbizalomra, vagyis bíznod kell abban, hogy képes vagy kutyáddal megfelelő módon együttműködni a váratlan, vagy kihívást jelentő helyzetekben is.

 • Ahhoz, hogy kutyáddal igazán fejlődni tudj, ki kell lépned komfortzónádból, és olyan dolgokat kell csinálnod, ami számodra is szokatlan, új, és esetenként félelmetes.

Ezen a foglalkozáson arra fogunk törekedni, hogy tisztább képet kapj önértékelésedről, érezd, hogy hol vannak határaid, és felismerhesd, hogy mely területeken van szükséged a fejlődésre.

 • IV. alkalom: KÖTŐDÉS, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS, CSALÁD - 3x50 perc

Kötődési mintázatunk számos dolgot befolyásol a mindennapi életünkben, ami az életünk több területére hatással lehet.

A kutya családtagként való definiálása mára már egyre inkább elfogadott. De milyen szerepet tölt be a kutya az életünkben valójában? Mit árul el a köztünk lévő kötődés saját magunkról?

 • Hol kell, vagy lehet elhelyezni kutyánkat saját családi hálózatunkban? Inkább használjuk vele kapcsolatban a falkatag szót, vagy tekinthetjük szőrös gyermekünknek, vagy barátunknak?
 • Hogyan csapódik le benned kutyád tőled való függése? Milyen gondolatok fogalmazódnak meg benned ezzel kapcsolatban? Milyen érzelmeket vált ki belőled ez a függő helyzet?
 • Melyek azok a helyzetek, ahol minden nehézség nélkül képes vagy kiállni kutyádért? Előfordult már olyan helyzet, ahol gazda szerepedben saját szemszögedből úgy érezted, kudarcot vallasz?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseken keresztül próbálunk meg tisztább képet alkotni kutyánkhoz való kötődésünkről, családban betöltött szerepéről, és arról, hogy mit jelent számunkra a felelősségvállalás, nem kizárólag kutyánk felé.

Mi, akik a tréninget tartjuk

Mi, akik a tréninget tartják színes csapat vagyunk. Van köztünk szervezetfejlesztéssel foglalkozó projektmenedzser,  etológus szakember, aki szakmai kiképzői munkája mellett a személyes fejlődésében is példát mutat a hazai kutyás társadalomnak, és fontos volt, hogy része legyen a csapatnak a lélek-és test szakértője. Eszti, Dóri és Detti most összeáltunk, mert hisszük, hogy tudásunkkal egy csapatként tudunk támogatni téged.

Gross Dorottya

Dóri diplomás ápoló és mentálhigiénés segítő hallgató a Károli Gáspár Református Egyetemen. 

Az Érzések Háza egyik alapítója, a Testi-Lelki egészségtudatosság képviselője.

Dóri üzenete számodra:

"Diplomás ápolóként öt koraszülött intenzív ellátásban töltött év után rá kellett döbbennem, hogy én nem erre születtem. Jelenleg azon munkálkodom, hogy megtaláljam azt a hivatást, amiben igazán kiteljesedhetek, elmélyülhetek. Mentálhigiénét, pszichológiát tanulok, különböző önfejlesztő, önismereti munkában veszek részt, ennek pedig szerves részévé vált a terápiás kutyákkal végzett segítői munka.

Bizonyos szempontból egyszerű embernek tartom magam, ugyanis ha kutyát látok, boldog vagyok. 

A kutyával végzett munka jótékony hatással van személyiségünk fejlődésére, a kutya ugyanis nem ítélkezik, nem bírál. Őszinte, jóindulatú teremtés, aki mindig, minden helyzetben a jelenben él, és működik. 

A kutyák számomra kiváló tanároknak bizonyultak. Eleinte úgy véltem, sok mindent megtaníthatok kutyáimnak, de mint kiderült, inkább én tanulok tőlük nap, mint nap. Nagyon jó tanárok...és tanfolyamunkon kollégáimmal megmutatom számodra is ezt a folyamatot."  

Petró Eszter

Eszter etológus és a DoasIDo módszer hazai képviselője, kutyakiképző. 

Coachként is támogatja a gazdikat és a DoasI, Tréning az Állatokért és Emberekért Alapítvány egyik Alapítója

Eszter üzenete számodra:

"Mindig az volt az álmom, hogy az állatok és az emberek viselkedését kutathassam. Nem is gondoltam volna, hogy mindez mekkora hatással lesz a saját személyiségfejlődésemre is. A kutyák nagyon sok mindenre megtanítottak. 

A mindennapok a saját kutyáimmal és a sok év kutyakiképzőként való találkozások a gazdákkal egyre inkább megerősítettek abban, hogy a kutyázás valójában az egyik legjobb önismereti út tud lenni. 

Számos esetben, amikor valamilyen viselkedési problémán dolgoztunk egy kutya-gazda párossal valójában a bennünk lévő elakadásokat kellett megoldanunk. A tréningekből tanultam azt, hogy hogyan tudok jól kommunikálni, hogy az valóban a kívánt eredményt érje el. A kutyáim kapcsán értettem meg, hogy hogyan tudunk egy megfelelő önbizalmat kiépíteni magunkban és azt is, hogy hogyan tudom kezelni és feloldani az esetleges feszültségeket.

Ezekből az élményekből összegyűlt tapasztalatokat szeretném átadni a tanfolyam során, mert hiszem, hogy kutyásként a jó kutya-gazda kapcsolat a legtöbb nehézségünkre a kutyánkkal megoldást adhat, amit az élet más területein is kamatoztathatunk. 

Nagyon boldog vagyok, hogy Dettivel és Dórival dolgozhatok, mert úgy érzem, hogy így csapatként a legtöbbet adhatjuk nektek." 

Berceli Bernadett

Detti projektmenedzser, szervezetfejlesztéssel foglalkozó tréner.

Habilitációs kutyaképzőként és terápiás kutya felvezetőként is aktív. 

Happy-vel dolgozik és Mona kutyáját most készíti fel a terápiás vizsgára. Kutyáival a Csiga-Biga Alapítványhoz tartozik.

Az elmenykutyazas.hu terápiás kutyákal egyik alapítója.

Detti üzenete számodra:

"Személyiségfejlődésem része, hogy csetlettem, botlottam...kommunikációm, önbizalmam is óriásit fejlődött mióta terápiás kutyákat képzek és dolgozom velük. 

Közel 21 éve dolgozom az üzleti szférában tanultam szorgosan, rengeteg projektet vezettem és vezetek, tréningeket tartok, sokféle emberrel kommunikálok.

Tudásom legjavát az adja, hogy nyitott vagyok az új dolgokra. Ötvözni a vállalati szférában szerzett tudást a kutyákkal való munkával és eredményességgel igazán izgalmas terület.

Hiszem, hogy létezik köldökzsinor kutya és ember között és ezt a köldökzsinórt most megmutatjuk neked is."

A tréningen részvevő terápiás kutyáink

Kizárólag terápiás igazolvánnyal, állat-egészségügyi igazolással rendelkező speciálisan képzett kutyákkal és tanuló terápiás kutyával dolgozunk, a törvényi előírásoknak megfelelően, mely ellenőrizhető a www.matesze.hu honlapon.

Happy terápiás kutya és Mona tanuló terápiás kutya

Skippy terápiás kutya

Jelentkezés, információk

Tanfolyam időpontja: várhatóan 2020 Ősz

 • végleges időpontokat személyesen egyeztetjük a jelentkezőkkel

A tanfolyam helyszíne: 1122 Budapest, Maros utca 38. Fsz. 4.

Jelentkezés feltétele: telefonos beszélgetés

Létszám: maximum 8 fő

A tanfolyam ára: 60.000.-Ft/fő /két részletben is fizethető/

Érdeklődés, jelentkezés: Gross Dorottya 06 70 677 3270

email cím: gross.dorottya@gmail.com

A továbbképzésre a kutyákat Mi biztosítjuk!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!